Patatet e paziera duhet të ruhen në një vend të freskët dhe të thatë, por asnjëherë nuk duhet t’i vendosni në frigorifer “për të qëndruar më gjatë”!
Kjo do të rrisë përmbajtjen e sheqerit në patate dhe do të rrisë nivelet e një kimikati të quajtur akrilamid, i cili prodhohet nga sheqeri në patate kur gatuhet (i pjekur, i skuqur ose i pjekur) në temperatura të larta.
Çfarë është akrilamide?
Akrilamide është një kimikat që gjendet në ushqimet me niseshte të gatuara në temperatura të larta. Për herë të parë u zbulua nga shkencëtarët në Suedi në vitin 2002. Akrilamidi shkakton kancer te kafshët dhe ekspertët besojnë se në sasi të mëdha mund të dëmtojë seriozisht shëndetin e njeriut.
Akrilamide prodhohet natyrshëm
Akrilamidi prodhohet natyrshëm kur ushqimet me niseshte gatuhen në temperatura të larta. Hulumtimet tregojnë, megjithatë, se akrilamide nuk prodhohet kur këto ushqime gatuhen.
Gatimi dhe ruajtja e patateve
Për të zvogëluar sasinë e akrilamidit në dietën tuaj, këtu janë disa këshilla se si të trajtoni patatet:
Patatet duhet të ruhen në një vend të freskët dhe të thatë, por jo në frigorifer.
Hulumtimet nga Autoriteti i Sigurisë Ushqimore të Anglisë kanë treguar se kur bëni patate të skuqura, që të përmbajnë më pak akrilamide, nuk duhet t’i lini të marrin ngjyrë shumë të artë të errët, por të verdhë më të çelur përpara se t’i vendosni në pjatë.
Ju gjithashtu mund të zvogëloni nivelet e akrilamidit duke i njomur patatet në ujë për 30 minuta përpara se t’i skuqni. Por gjithmonë mos harroni t’i kulloni mirë para se t’i vendosni në vaj të nxehtë!
Nëse përdorni patate të ngrira, nivelet e akrilamidit janë më të ulëta kur ndiqen udhëzimet e gatimit në paketim.