
Fillimi i tetorit shënon mbërritjen e njërit prej frutave të preferuara të vjeshtës, mandarinave.
Pavarësisht origjinës, të gjithë duam të njëjtën gjë, mandarina lëngshme, të ëmbla dhe aromatike, jo ato të thata, të tharta ose të hidhura.
Lajmi i mirë është se ka truke të thjeshta që mund të përdorni për të identifikuar një mandarinë cilësore në banak, pa e shtypur ose qëruar frutin.
1. Shikoni koren – të hollë, të tendosur dhe paksa të shndritshme
Mënyra më e lehtë për të njohur një mandarinë të mirë është nga lëkura e saj. Lëvorja ideale është e hollë, e tendosur dhe e lëmuar, pa njolla jeshile ose kafe (përveç varieteteve që natyrshëm kanë një nuancë jeshile).
Shmangni mandarinat me lëkurë të rrudhur ose të fryrë që ndahet nga tuli – kjo do të thotë që fruti është i vjetër dhe ka humbur lëngshmërinë e tij.
Gjithashtu, një mandarinë më e rëndë për madhësinë e saj zakonisht do të thotë se është plot me lëng, ndërsa mandarinat më të lehta shpesh janë të thata dhe me fije.
2. Madhësia dhe aroma zbulojnë ëmbëlsinë
Mandarinat e vogla deri të mesme janë shpesh më të ëmbla, sepse kanë një përqindje më të lartë sheqeri krahasuar me ujin, ndërsa ato më të mëdhatë janë zakonisht të ujshme dhe të buta, veçanërisht nëse importohen dhe mblidhen shumë herët.
Nëse keni mundësi, nuhatni mandarinën nga kërcelli, aroma intensive e agrumeve do të thotë se është e freskët dhe e pasur me vajra esencialë.
3. Mandarinat nuk piqen pas korrjes
Ndryshe nga disa fruta të tjera, mandarinat nuk piqen pas vjeljes. Nëse mblidhen shumë herët, ato do të mbeten të forta dhe të tharta, pavarësisht se sa gjatë qëndrojnë në pritje.
Kjo është arsyeja pse është më mirë të blini mandarina vendase në sezon, direkt nga prodhuesi – atëherë ato janë më të freskëta, më të ëmbla dhe më lëngshme.