Doktoresha Albana Daka ndau disa këshilla në emisionin “Abc-ja e mëngjesit” për personat që kanë probleme me tiiroidet dhe reggjimmin ushqimor që ata duhet të ndjekin për t’i mbajtur në kontroll.Daka u shpreh për moderatorin Alban Musa se proobleematikat më të mëdhaja janë me mungesën e joodit dhe kjo kuptohet te fëmija sapo lind vetëm me anë të një testi.
Sipas mjekes, nëse kapet që në stadin e parë bëhet trajtimi menjëherë dhe shumë më lehtë.“Prrooblematikat më të mëdhaja janë me mungesën e jjoodit apo me ato që ne i themi gjendje të hippootirroidizmit, pasi numri i rasteve është shumë më i madh me hiippotiiroidizëm. Hor mmonet e tiiiroideve janë pjesë që në të ditët e para të lindjes, pasi bëhet testimi.Nëse e kapim që në stadin e parë bëhet trajtimi menjëherë dhe shumë lehtë tek fëmija. Nëse nuk kapet që në stadin e parë, pra nuk bëhet ky testim, atëherë pas vitit të parë zakonisht kemi proobbleme kryesisht në pr apambetje mendore në moosskoordinimin e fëmijës, të cilat bëhen më të vësshtira për t’u menaxhuar me mjekime në qoftë se e fillojmë pas vitit të parë të jetës”.
Daka theksoi se rreggjimi ushqimor është hallkë shumë e rëndësishme sepse te një person me tiroide kryesisht te femrat kemi një peshë të ekzzagjëruar.“Regjimi ushqimor është hallkë shumë e rëndësishme sepse te një person me tiroide kryesisht te femrat kemi një peshë të ekzzagjëruar për shkak të uljes së ritmit të metabolizmit.Kemi vështirësi në dalje jashtë, kemi rritje të yndyrnave dhe të treja këto mund të mirëmenaxhohen padyshim me regjimin ushqimor korrekt, por edhe me marrjen e supllementeve për të ulur go ditjen që sistemi jonë imunitar i bën tiirroidet.
Reeggjimi ushqimor per personat qe vuajne nga tiiroidet :
E hene : Mengjesi – omlete me spinaq, 1 fete buke pa gluten, 1 gote caji bimor me pak mjalte.
Dreka : sallate rukola, luleshtrydhe, arra, djathe pa laktoze, gjiks pule me perime ne furre (Kungull, speca, karrote)
Darka : Quinoa me perime ( miser, bizele, fasul, ullinj, avokado)
E marte : Mengjesi – Smothie ,me gjysem banane, 1 kupe luleshtrydhe, fara chia, 5-6 arra.
Dreka : Supe peshku, levrek me perime furre (patate, karrote)
Darka : Qofte patellxhani, sallate me qiqra te ziera dhe fara (susami, kungulli)
E merkure : Mengjesi – Toast me buke pa gluten me salce avokado dhe feta veze te zier, 1 gote leng portokalli.
Dreka : Sallate cezar, speca te mbushur me oriz integral.
Darka : supe krem pule, 1-2 brusketa me buke pa gluten dhe domate.
E enjte : Mengjesi – Kos pa laktoze dhe arre te thermuar dhe nje luge mjalte, 1 banane.
Dreka : sallate jeshile, kastravec, djath pa laktoze, qepe e kuqe, ullinj, gjelle me bishtaja, 1 fete buke pa gluten.
E premte : Mengjesi – sandwich me buke pa gluten me riccota pa laktoze dhe rukola, 1 kivi.
Dreka : Sallate spinaqi, molle, bajame, fara mix. pasta pa gluten me sardele dhe ullinj.
Darka : Qofte kungulli, sallate e ftohte fasulesh, fara mix.
E shtune : Mengjesi – Chia pudding ( 1 gote qumesht pa laktoze me 2 luge gjelle fara chia) shoqeruar me feta luleshtrydhe dhe pak mjalte, 5-6 bajame.
Dreka : sallate domate, kastravec, qepe, nje fete buke pa gluten, turli me perime.
Darka : Bishtaja te pjekura ne furre me kubike pule, nje veze e zier.
E diel : Mengjesi – 1-2 feta buke pa gluiten me gjalpe kikiriku dhe feta molle, 1 gote qumesht pa laktoze.
Dreka : Sallate jeshile mikse, domate, kastravec, mish vici me patate ne furre.
Darka – Japarak me gjethe rrushi, nje kupe kos pa laktoze.