JiL.al - Jeto i Lumtur

Të rriturit mund të marrin një lugë të madhe, ndërsa të vegjlit një lugë të vogël në ditë: Bima e cila do t’iu bej juve

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Merr lajme ekskluzive  

Doni të informoheni të parët për lajme ekskluzive? Bashkohuni me grupin tonë  duke klikuar kët

Gjethe delli (lat plantago major dhe plantago minor) është një bimë me të cilën haseni në çdo livadh dhe park. Shurupi i përgatitur prej saj është një ilaç që shëron veçanërisht mushkëritë dhe kollën.

Në mjekësinë popullore ajo përdoret edhe për shërimin e pla gëve të jashtme, të ënjturat dhe inf eksionet.

VETITË MEDICINALE TË DELLI

Për qëllime mjekësore, përdoren të gjitha pjesët e bimës – gjethja, kërcelli, rrënja, lëngu dhe farat e pjekura.

-ka një efekt të dobishëm në sistemin e tretjes;

-ndihmon me ulçera, gastrit, kolit me aciditet normal ose të ulët;

-forcon sistemin imunitar;

-mbron organet e brendshme nga dëmtimi gjatë terapisë kimike dhe rrezatimit;

-efektive në sëmundjet e traktit respirator (bronkit, pleurit, trakeit, laringit);

-normalizon presionin e gja kut;

-antiseptik i shkëlqyer;

-rregullon sekretimin e stomakut;

-ka një efekt shërues dhe hemostatik të pla gëve;

-fleta përdoret për abscese, çibane, prerje;

-sëmundjet inf ektive të lëkurës;

-rrit sekretimin e mukusit bronkial;

-veprim zbutës dhe ekspektorant;

-forcon mishrat e dhëmbëve;

-përdoret për të trajtuar sëmundjet e zgavrës me gojë;

-lehtëson dhimbjen e kokës (vendosni gjethet e copëtuara në ballë);

-ndihmon me pagjumësinë dhe depresionin;

-rrit oreksin;

-shëron djegiet (vajin);

-për shëndetin e flokëve, përdoret shpëlarja nga një zierje;

Si ta përgatisni shurupin:

Merrni një shishe prej pesë litrave dhe në fundin e saj shtoni 2 deri 3 cm gjethe delli të pastruara mirë. Shtoni edhe sheqer të vrugët, duke mbuluar 1 cm të shishes.

Kështu vazhdoni duke i kombinuar ato derisa ta mbushni shishen. Gjatë natës e lini të pushojë, e të nesërmen përsëri e bëni të njëjtën, pasi që ato tashmë kanë “fjetur”.

Më pas shishen e futni në tokë, ajo lëshon lëngun përmes temperaturës së tokës. E kulloni më pas e më pas shurupin e vloni. Të rriturit mund të marrin një lugë të madhe, ndërsa të vegjlit një lugë të vogël në ditë.

Scroll to Top