JiL.al - Jeto i Lumtur

Vendimi gjykatësit për “hajdutin” e vogël

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Kjo ka ndodhur në SHBA……

Vendimi i jashtëzakonshëm që gjyqtari dha për një hajdut të vogël…

Një 15-vjeçar është kapur duke vjedhur në një dyqan në Amerikë. Në përpjekje për t’u arratisur, djali shkatërroi edhe një raft. Pasi gjykatësi dëgjoi çështjen, ai e pyeti djalin:

“A ke vjedhur vërtet diçka? Vodhët pak bukë dhe djathë dhe shkatërruat raftin?  “Djali, i turpëruar, me kokën ulur, u përgjigj:

“- Po “.Gjykatësi: “Pse keni vjedhur? ”Fëmija: “ishte e nevojshme”.Gjyqtari: “Nuk mund t’i blinit në vend që t’i vidhnit? “Djali: “Nuk kisha para” Gjykatësi: “Mund t’u kishit kërkuar prindërve para” Djali: “Unë kam vetëm nënën time që është e shtrirë në shtrat dhe e sëmurë dhe nuk ka punë. Për të vodha bukë dhe djathë”

Gjyqtari: “Nuk po bëni asgjë, nuk keni punë? ”Fëmija: “Kam punuar në një lavazh.  Mora një ditë pushimi për të ndihmuar mamin dhe për këtë më pushuan.  ”Gjyqtari: “Nuk ke kërkuar diçka tjetër për të punuar diku tjetër? Pas përfundimit të bisedës me djalin, gjyqtari shpalli vendimin:

Vjedhja, sidomos vjedhja e bukës, është një krim shumë i turpshëm. Dhe ne të gjithë jemi përgjegjës për këtë krim. Të gjithë sot në këtë sallë gjyqi, përfshirë edhe mua, janë përgjegjës për këtë krim. Në këtë mënyrë të gjithë të pranishmit do të gjobiten me 10 dollarë, askush nuk do të largohet nga këtu pa dhënë 10 dollarë.

Gjykatësi mori një kartëmonedhë prej 10 dollarësh nga xhepi, mori një stilolaps dhe filloi të shkruante:

Përveç kësaj, unë e gjobita pronarin e dyqanit me 10,000 dollarë për dorëzimin e fëmijës së uritur në polici. Nëse gjoba nuk paguhet brenda orës, dyqani do të qëndrojë i mbyllur”.

Të gjithë të pranishmit i kërkuan falje djalit dhe i dhanë të gjitha 10 dollarë. Gjykatësi u largua nga salla e gjyqit duke fshehur lotët.

Pas dëgjimit të vendimit, ata që ishin në sallën e gjyqit kishin lot në sy.

Pyes veten nëse shoqëria jonë, sistemi ynë, gjykatat tona mund të kishin dhënë një vendim të tillë?

Gjykatësi shtoi: “Nëse një person kapet duke vjedhur bukë, të gjithë në këtë komunitet, shoqëri dhe vend duhet të turpërohen!

Morali:

Të jesh i detyruar të vjedhësh për të ngrënë do të ishte një përgjegjësi që bie mbi shoqërinë që funksionon keq, është rezultat i të mos kuptuari dhe vështruari shqetësimin e njerëzve, pakënaqësitëe tyre dhe faktit që ata janë lënë pas dore… Ndihma mund të evitonte shumë bezdi dhe situata të rrezikshme… Duke thënë se në këtë lloj situate, përpara se të gjykohet akti duhet kërkuar shkaqet dhe motivet për të cilat rezulton akti!!

Scroll to Top