Zieni kosin në një kavanoz dhe bëni djathë të mrekullueshëm – Unë nuk blej më djathë nga dyqani
Përshëndetje të gjithëve, sot do t’ju zbuloj se si e përgatis djathin e ri dhe të shijshëm në një mënyrë shumë të thjeshtë. Vendos kosin në kavanoza, më pas kavanozët i vendos në një tenxhere me ujë dhe i ziej. Provoni edhe këtë mënyrë, e di që do t’ju pëlqejë, djathi është shumë i shijshëm. Ja çfarë ju nevojitet:
PËRBËRËSIT TË NEVOJSHËM: Kos me % mm më të lartë dhe kripë, dhe sipas dëshirës mund të shtoni hudhër, qepë të re ose të vjetër, qiqra, rigon, vaj ulliri… Djathit mund t’i shtoni erëza të ndryshme dhe ta bëni aromatik, sipas dëshirës dhe shijes tuaj. .
PROCEDURA: Merrni një tenxhere më të madhe dhe më të gjerë dhe në fund vendosni një leckë pambuku kuzhine të palosur në disa shtresa për të mbuluar pjesën e poshtme dhe më pas rregulloni kavanozët bosh brenda (duhet të ketë një distancë të vogël mes tyre, për të mos u prekur) .
Merrni një kos që përmban një përqindje më të lartë të yndyrës së qumështit, prej 2,8% ose 3,2% (unë kam përdorur 2,8%). Nëse nuk përdorni kos shtëpiak, por e blini nga një tetrapack, sigurohuni që ta tundni para përdorimit.
Mbushni kavanozët me kos (lërini 2-3 gishta nën kapak, më pas mbyllini me kapak të pastër e të thatë. Sigurohuni që t’i mbyllni mirë.
Hidhni në tenxhere ujë të vakët ose ujë në temperaturë ambienti në mënyrë që niveli i ujit të kalojë nivelin e kosit në kavanoza. Kjo është e rëndësishme që receta të jetë e suksesshme, pra kosi të tretet mirë dhe të mpikset.
Më pas e kalojmë tenxheren me kujdes në tenxhere dhe kavanozët i kaurdisim në temperaturë mesatare. Sapo uji të vlojë, pra të fillojë të rrjedhë, ulni temperaturën dhe ziejini kavanozët për 20 minuta.
Pas kësaj kohe, fikeni gatimin dhe lërini kavanozët në ujë derisa të ftohen plotësisht. Për kontrollin e radhës do t’ju duhet një tenxhere, një sitë që mund të mbështetet në tenxhere dhe një garzë e pastër sterile (në disa shtresa) që do të vendoset në sitë.
Hidhni përmbajtjen e kavanozëve për të kulluar hirrën përmes garzës. Më pas mblidhni garzën dhe lëngun e tepërt e shtrydhni bukur duke shtypur duart. Vendosni diçka të rëndë mbi djathin në garzë dhe lëreni të qëndrojë për pak, rreth 10 minuta, derisa të trashet.
Ndërkohë që djathi kullohet, grijmë imët dy thelpinj hudhër dhe dy feta qepë. Nxirreni djathin nga garza dhe ndajeni në dy pjesë. Në njërën vendosni hudhrën e grirë dhe në pjesën e dytë qepën e grirë. Shtoni kripë për shije dhe mund të shtoni erëza sipas shijes tuaj. I shtova qiqrat dhe pak rigon.
Më pas përzieni djathin me një lugë derisa përbërësit të jenë të njëtrajtshëm. Në fund shtoni një lugë vaj ulliri dhe përzieni sërish. Bëni të njëjtën gjë me gjysmën e dytë në të cilën keni shtuar qepën, përzierjen e specit djegës dhe kripën. Mbajeni kremin e djathit që rezulton në kavanoza të përshtatshme. Ruani në frigorifer për disa ditë.
Detajet e gjithë procedurës mund t’i shihni në videon ne vazhdim
Jeto I Lumtur.al