JiL.al - Jeto i Lumtur

Çfarë është konkurrenca ndërseksuale midis grave

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Një çift studimesh hedhin dritë mbi mënyrën se si konkurrenca ndërseksuale mund të ndikojë në gjykimet e grave për gratë e tjera. Pjesëmarrëset femra e gjykuan një grua më negativisht kur ajo u fotografua me veshje të hapura në krahasim me veshjet jo-zbuluese – dhe kjo u nxit nga perceptimet se gruaja e veshur në mënyrë provokuese kishte më shumë gjasa të kishte qëndrime për një natë.

Hipoteza e studiuesve u frymëzua pjesërisht nga Teoria e Ekonomisë Seksuale, e cila pohon se ndërveprimet seksuale mund të krahasohen me një treg. Burrat janë blerës që kërkojnë të bëjnë seks dhe gratë janë furnizuesit që e ofrojnë atë. Ashtu si një treg, konkurrenca midis furnitorëve mund të ulë ose të rrisë koston e këtij burimi. Për të ruajtur fuqinë e tyre negociuese, gratë mund të koordinohen për të dënuar gratë e tjera që ulin koston e seksit përmes shthurjes. “Unë u interesova për këtë linjë kërkimi në fund të arsimit tim universitar kur vura re se shumica e literaturës mbi konkurrencën ndërseksuale fokusohej në konkurrencën ndërseksuale të meshkujve,” shpjegoi Ayers, një asistent profesor në Universitetin Shtetëror Boise. “

Krahasuar me gruan e veshur modeste, gruaja që tregonte dekolte u gjykua si më e prirur për të tradhtuar të dashurin e saj, për të tradhtuar me të dashurin e dikujt tjetër, për të mbajtur qëndrime për një natë, për të mashtruar në teste dhe “të mos luajë sipas rregullave”.

Ajo u vlerësua gjithashtu si më pak inteligjente dhe më pak gjasa për t’u përfshirë në një grup studimi. Analizat e mëtejshme sugjeruan se këto gjykime negative u nxitën nga perceptimi se gruaja që shfaqte dekolte kishte më shumë gjasa të kishte qëndrime për një natë.

“Mesazhi kryesor nga ky studim është se duket se ka një paragjykim në perceptimin e grave për gratë e tjera,” tha Ayers për PsyPost.

https://jetoilumtur.al/

Scroll to Top