JiL.al - Jeto i Lumtur

Jeta është një ëndërr …

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

“është e vërtetë, pra: ne shtypim

kjo gjendje e ashper,

kjo tërbim, kjo ambicie,

Në rast se ëndërrojmë ndonjëherë

Dhe po do ta bëjmë, sepse jemi

në një botë kaq të veçantë,

se të jetosh është vetëm të ëndërrosh;

dhe përvoja më mëson,

se njeriu që jeton, ëndërron

çfarë është, derisa të zgjohesh.

Mbreti ëndërron se është mbret dhe jeton

me këtë urdhërim mashtrimi,

rregullimin dhe qeverisjen;

dhe këtë duartrokitje, e cila merr

huazuar, në erë shkruan

dhe e kthen në hi

vdekja (mjerimi i fortë!):

 

Se ka nga ata që përpiqen të mbretërojnë

duke parë që ai duhet të zgjohet

në ëndrrën e vdekjes!

Njeriu i pasur ëndërron pasurinë e tij,

Çfarë ju ofron më shumë kujdes;

njeriu i varfër që vuan ëndrrat

mjerimi dhe varfëria e tyre;

ai që fillon të lulëzojë ëndrrat,

ai që mundon dhe bën sikur ëndërron,

ai që ofendon dh e ofendon ëndrrat,

dhe në botë, si përfundim,

të gjithë ëndërrojnë se çfarë janë,

megjithëse askush nuk e kupton atë.

Dreamndërroj që jam këtu

këto burgje të ngarkuara;

dhe kam ëndërruar që në një shtet tjetër

aq më lajkatare e pashë veten.

Cfare eshte jeta? Një furi.

Cfare eshte jeta? Një iluzion,

një hije, një trillim,

dhe e mira më e madhe është e vogël;

se e gjithë jeta është një ëndërr,

dhe ëndrrat janë ëndrra ”.

Pedro Calderón de la Barca

 

 

Pedro Calderón de la Barca y Henao | Real Academia de la Historia

 

Jeto I Lumtur

Scroll to Top