JiL.al - Jeto i Lumtur

“Jetëgjatësia nuk është qëllimi – jetëgjatësia e shëndetshme është kryesore”

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Mjekësia moderne ka zgjatur shumë jetëgjatësinë, ose sa gjatë jetojmë.

Megjithatë, nuk ka qenë aq e suksesshme në përmirësimin e jetëgjatësisë shëndetësore, sa gjatë jetojmë me shëndet të mirë. Për ta rregulluar këtë, na duhet një pasqyrë e qartë se si plakja po ndikon në shëndetin tonë, e njohur si mosha juaj biologjike.

Kompania e jetëgjatësisë, “Jinfiniti”, po synon të zgjidhë mospërputhjen midis jetëgjatësisë dhe jetëgjatësisë së shëndetshme duke matur biomarkerët e plakjes si NAD dhe plakjen qelizore – dhe duke ofruar suplemente për të vonuar plakjen.

Problemi i plakjes

Mjafton të lexosh pak për të kuptuar shqetësimin në rritje rreth plakjes së popullsisë. Deri në vitin 2050, popullsia globale mbi të 60-at do të kalojë dy miliardë. Kjo është një rritje 12-fish nga vitet 1950. Ndërsa ky është një triumf për jetëgjatësinë që është rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë shekujve të fundit, ai çon në probleme të tjera. Më shqetësuesja është ulja e cilësisë së jetës dhe jetëgjatësisë shëndetësore që përjeton popullsia në plakje.

E formuar në vitin 2018, kompania “Jinfiniti” synon të zgjidhë këtë ‘problem të plakjes’ duke gjurmuar ndryshimet në biomarkerët që janë shkaku kryesor i plakjes.

Kjo i ndihmon njerëzit të marrin vendime të informuara për shëndetin e tyre dhe të përmirësojnë jetëgjatësinë shëndetësore. Qëllimi i Jinfiniti është të fuqizojë njerëzit duke përdorur një strategji “test-ndërhyrje-ritestim”. Kjo i ndihmon njerëzit të marrin kontrollin e shëndetit të tyre dhe është një lëvizje drejt mjekësisë parashikuese, parandaluese dhe të personalizuar nga sistemi aktual i ‘kujdesit ndaj sëmundjeve’.

Imperativi për Jinfiniti është përmirësimi i jetëgjatësisë së shëndetshme, jo vetëm i jetëgjatësisë. Siç thotë Dr. Jin-Xiong She, shkencëtar i njohur dhe themelues i Jinfiniti: “Jeta nuk ka të bëjë me jetëgjatësinë tuaj, ka të bëjë me jetëgjatësinë tuaj të shëndetshme. Bëhet fjalë për të qenë në gjendje t’i kaloni nipërit tuaj. Bëhet fjalë për të luajtur tenis deri në moshën 94 vjeç ose më shumë. Ka të bëjë me ndjesinë e gjallë për aq kohë sa jetoni”. 

Jinfiniti krenohet me ofrimin e testeve të vetme NAD dhe të plakjes qelizore në treg, por çfarë janë saktësisht këta biomarkues?

Çfarë është NAD dhe plakja qelizore?

Nicotinamide adenine dinucleotide, e njohur më mirë si NAD, është një molekulë e fuqishme që trupi e përdor për të mbajtur qelizat të shëndetshme. Është gjithashtu një biomarker i rëndësishëm që mund të përdoret për të gjurmuar plakjen.

Fatkeqësisht, nivelet tona të NAD bien me moshën dhe mendohet se drejtojnë procesin e plakjes. Rritja e niveleve të NAD ndërsa plakemi përmirëson teorikisht jetëgjatësinë e shëndetshme, megjithatë deri në Jinfitinti, nuk kishte asnjë mënyrë që njerëzit të testonin nivelet e tyre të NAD.

Plakja qelizore është gjithashtu një biomarker i rëndësishëm i plakjes dhe në fakt është një nga nëntë shenjat dalluese të plakjes. Ndërsa rritemi, qelizat tona riprodhohen dhe zëvendësohen vazhdimisht. Megjithatë, ky proces nuk është i pafund dhe përfundimisht qelizat ndalojnë ndarjen dhe bëhen të vjetra. Këto qeliza as nuk ndahen e as vdesin, dhe në vend të kësaj grumbullohen në trup duke shkaktuar dëme dhe inflamacion.

Kufizimi i plakjes qelizore përmes ndryshimeve në stilin e jetës si ushtrimet ose suplementet mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit dhe rrezikun e sëmundjeve të lidhura me moshën.

LIFE STYLE

Jeto I Lumtur.al

Scroll to Top