JiL.al - Jeto i Lumtur

Nënat obeze kanë një rrezik më të lartë për të pasur fëmijë me astmë

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Një studim i kryer me 67.000 gra tregoi një rrezik më të lartë të zhvillimit të astmës te fëmijët e nënave obeze. 

Astma është gjendja më e zakonshme afatgjatë midis fëmijëve në Mbretërinë e Bashkuar, duke prekur një në 11 të rinj. Studimi, i kryer në më shumë se 67,000 gra, u botua në Journal of Alergy and Clinical Immunology.

Pesha e grave para shtatzënisë është marrë nga të dhënat e tyre mjekësore ose pyetësorët. Tri të katërtat e grave kishin një indeks normal të masës trupore (BMI), rreth 7 për qind ishin mbipeshë para konceptimit dhe gati dy për qind ishin obeze. Në mesin e fëmijëve, 11 për qind kishin astmë para moshës tre vjeç.

Lidhja midis obezitetit dhe astmës

Një rrezik më i lartë i astmës te fëmijët e nënave obeze, krahasuar me ata të nënave me peshë të shëndetshme, u përcaktua edhe pasi u morën parasysh faktorë të tjerë të rëndësishëm. Këto përfshijnë nëse nënat kishin astmë, të cilën ata kanë më shumë gjasa t’ua kalojnë fëmijëve të tyre, si dhe nëse kanë pirë duhan gjatë shtatzënisë, duke e bërë astmën më të mundshme te fëmijët dhe gjininë e fëmijëve, pasi astma është më e zakonshme te djemtë gjatë fëmijërisë.

Disa ekspertë besojnë se kjo mund të jetë për shkak se gratë mbipeshë prodhojnë më shumë një hormon të quajtur leptin, i cili mund t’i bëjë më të ndjeshme rrugët e frymëmarrjes së foshnjës së tyre të pa lindur.

“Këto gjetje janë të rëndësishme sepse astma është shpesh një gjendje e përjetshme që mund të prishë jetën e përditshme,” tha një nga autorët e studimit, Emiko Noguchi, nga Universiteti Tsukuba.

Në lidhje me gjetjet e reja të hulumtimit, Dr. Noguchi tha: “Gratë duhet të monitorojnë peshën e tyre përpara shtatzënisë për të reduktuar rrezikun e tyre për shumë kushte të rrezikshme shëndetësore, dhe ato gjithashtu mund të zvogëlojnë rrezikun e astmës tek fëmija i tyre.”

Astma është më e zakonshme te fëmijët obezë

Studiuesit amerikanë nga Universiteti Duke kanë llogaritur se fëmijët obezë kanë mesatarisht 37 ditë në vit më shumë simptoma të astmës sesa bashkëmoshatarët e tyre me peshën e rekomanduar trupore.

Këto janë mesatarisht 70% më shumë ditë me simptoma të astmës. Në mënyrë të konsiderueshme më shumë sulme të astmës janë raportuar te fëmijët obezë. Pesha e tepërt është treguar gjithashtu se nuk zvogëlon efektivitetin e kortikosteroideve të marra, sipas revistës Journal of Clinical Immunology.

LIFE STYLE

Jeto I Lumtur.al

Scroll to Top