JiL.al - Jeto i Lumtur

Si sillet një partner me treshen e errët të personalitetit?

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Ne e dimë mirë se nuk mund t’i identifikojmë dhe ndajmë njerëzit rreth nesh në të mirë dhe të këqij në terma absolutë, sepse të gjithë kemi anët e errëta pak a shumë mbizotëruese. Një partner me treshen e errët të personalitetit njihet sepse karakterizohet nga tipare sjelljeje të vërteta keqdashëse të përcaktuara, të qarta, pak a shumë të thjeshta për t’u identifikuar.

Nuk bëhet fjalë për njerëz që sigurisht shfaqin prirje kriminale të shkallëve të ndryshme, sesa për individë me tipare specifike manipuluese, me pakujdesi të madhe dhe me nivel të ulët ndërgjegjeje dhe morali, por me një respekt të lartë për veten dhe atë në të cilën besojnë. Ata në fakt janë gati t’i arrijnë qëllimet e tyre në çdo mënyrë, madje duke manipuluar partnerin në ekstrem dhe më pas duke i hequr qafe, duke i hedhur si një shami të vjetër të përdorur dhe pa asnjë mendim të dytë. Çfarë është saktësisht treshja e errët? Si sillet një partner me treshen e personalitetit të errët?

Si të njihet një partner me triadën e errët të personalitetit?

Termi treshe e errët lindi në vitin 2002, rezultat i studimeve nga studiuesit Delroy L. Paulhus dhe Kevin M. Williams, më pas u hulumtuan më tej gjatë viteve me shumë kërkime të tjera. Siç u përmend tashmë, ne po flasim për një grup të veçantë të tre tipareve të personalitetit, të cilat, sipas psikologjisë së aplikuar, bashkëjetojnë dhe mbivendosen tek individi për të shkaktuar sjellje imorale, antisociale, manipuluese, impulsive dhe të kryera me gjakftohtësi. Shqetësimet në marrëdhënie të një personi me një treshe të errët të personalitetit janë shumë të forta: shfrytëzimi i tjetrit është në rendin e ditës. Le të hedhim një vështrim më të afërt në tre tiparet e përfshira në treshe:

MAKIAVELIZMI

Dihet se personaliteti makiavelist priret të vlerësojë si njerëzit ashtu edhe situatat sipas nevojave dhe kërkesave të tyre. Efekti praktik? Zakoni për të mashtruar dhe manipuluar të tjerët pa keqardhje ose mendime të dyta, me pandjeshmëri dhe pandjeshmëri totale, për të arritur një qëllim ose për të marrë një përfitim.

NARCISIZMI

Narcisti duhet të lavdërohet dhe të admirohet nga të tjerët, duke i mahnitur ata me një imazh të jashtëzakonshëm për veten dhe një vetëvlerësim të paparë. Në përgjithësi është një person që shfaq një karakter të vetë-referencuar, pa ndjeshmëri, interes apo dhembshuri ndaj të tjerëve. Vetëm egoja ka rëndësi: duhet të duket madhështore, e paarritshme, e dëshirueshme. Mungesa e ndjeshmërisë është një tipar shumë i zakonshëm, siç është arroganca dhe zilia ndaj të tjerëve

PSIKOPATI SUBKLINIKE

është një lloj psikopatie që manifestohet me sjellje antisociale të lidhura me ndërgjegjësimin për të shkaktuar dhimbje ose dëmtim të njerëzve të tjerë. Nuk ka asnjë pendim. Shfaqet me një nivel të ulët të neurotizmit (një tregues që mat prirjen për ankth, stres, pesimizëm dhe zemërim).

Tiparet e ndërlidhura të treshes së errët të personalitetit: interesimi për njëri-tjetrin

Studimet e kryera në fushën e psikologjisë së aplikuar kanë zbuluar se njerëzit me treshen e errët ndiejnë përbuzje për të tjerët në forma të ndryshme, ndërsa në vend të kësaj zhvillojnë një obsesion me veten. Ekziston mundësia që ata të ndiejnë një interes të shkurtër dhe të përkohshëm për dikë, por shpejt kthehen të preferojnë një kusht superioriteti me çdo kusht, duke u treguar pothuajse të paprekshëm për ata që i rrethojnë. Atyre u mungon plotësisht ndjeshmëria, dhembshuria dhe ndjenja e moralit, duke i shfaqur këto mangësi në sjelljet e famshme të lidhura me to: për shembull, introversioni bëhet zhytje totale në vetvete pa vëmendje të jashtme. Interesi për miqësitë është inekzistent, i zëvendësuar nga cinizmi dhe indiferenca. Paqëndrueshmëria emocionale është konstante. Sjelljet e paqarta dhe agresive janë të shumta, si dhe prirja për të qenë në mbrojtje dhe për t’i bërë të tjerët të vuajnë, duke i nënshtruar ata me forma të ndryshme poshtërimi. Nuk ka asnjë ndjenjë faji të lidhur me këto sjellje, të cilat, përkundrazi, duket se i nxisin ata që i kryejnë.

LIFE STYLE

Jeto I Lumtur.al

Scroll to Top