JiL.al - Jeto i Lumtur

7 arsye pse njerëzit me këtë ngjyrë sysh janë të veçantë!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

 

Nuk është vetëm për shkak të bukurisë së ngjyrës. Sipas ekspertëve, njerëzit me sy jeshil janë një pjesë e vogël e popullsisë së botës. Vetëm 2% e njerëzve në mbarë botën kanë sy jeshil. Dhe po, ka shpjegime për atë ton të syrit që është kaq i rrallë. E pra, ne kemi sjellë për lexuesit tanë 7 arsye pse njerëzit me sy jeshil janë të veçantë. Hidhini një sy.

Veçantia

A njihni dikë që ka sy jeshil? Duhet të jetë i lumtur sepse ky ton është ndër ngjyrat më të rralla në botë. Një studim i kohëve të fundit tregoi se vetëm 2% e popullsisë ka sy të kësaj ngjyre. Është më e zakonshme në rajone të tilla si Evropa Veriore dhe Qendrore. Hungarezët, anglezët dhe skocezët kanë 10% deri në 20% të popullatës me sy jeshil.

Përcaktuesi i ngjyrës

Ajo që përcakton ngjyrën e syve të një individi është përzierja e materialit gjenerik të babait dhe nënës. Për të pasur sy blu, është e nevojshme që personi të ketë dy gjene recesive, pasi ky ton është rezultat i mungesës së melaninës. Sytë e gjelbër janë rezultat i një mënyre të mesme midis gjeneve, një kafe me një sasi shumë më të vogël të melaninës.

Tonet e ndryshme

Ngjyra që shohim në sytë e gjelbër është rezultat i përhapjes së dritës që pasqyron pjesën e stromës së verdhë. Kjo shkakton ndryshimin e tonit të syve jeshil, në varësi të kohës dhe pozicionit. E gjitha varet nga sa dritë është i ekspozuar syri në atë moment.

Disavantazhet

Ky ton me ngjyra zakonisht është më i ndjeshëm ndaj efekteve të dritës natyrore dhe kohës. Sipas disa dijetarëve, për shkak se ato janë të çelët, ata ofrojnë më pak mbrojtje të retinës sesa sytë e errët, duke i lejuar ata të absorbojnë më shumë qartësi. Kjo është arsyeja pse njerëzit me sy jeshil kanë nevojë për vëmendje shtesë ndaj shëndetit të syve të tyre. Është e nevojshme të bëhen vizita periodike tek një specialist.

E kaluara

Gjatë periudhave primitive, besohej se njerëzit me sy jeshil ishin të çmendur. Duke pasur sy jeshil dhe flokë të kuq ishte gjithashtu një arsye për të deklaruar se një grua ishte magjistare. Ishte një kombinim fatal në Mesjetë dhe kishte dënuar mijëra gra.

Gjenetika

Sipas hulumtimit, ka raporte të njerëzve me sy jeshil në Epokën e Bronzit, që do të thotë se sytë e kësaj ngjyre kanë ekzistuar gjithmonë. Kjo ngjyrë është shumë e zakonshme në mesin e evropianëve. Besohet gjithashtu se evropianët që kanë sy të kësaj ngjyre në përgjithësi kanë pasardhës gjermanë apo keltikë.

Ata tërheqin shumë vëmendje

Mund të duket siklet, por njerëzit me sy jeshil bëhen qendra e vëmendjes kudo që shkojnë. Veçantia e syve mund të kënaqë shumë njerëz që nuk kanë parë kurrë një ton të kësaj ngjyre.

https://jetoilumtur.al/

Scroll to Top