JiL.al - Jeto i Lumtur

A mund të dalloni një gënjeshtër?! Provoni këtë teknikë herën tjetër..

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

 

Sa i zoti je për të dalluar një gënjeshtar? Shumica e njerëzve mendojnë se janë mbi mesataren, por hulumtimet nuk bien dakord me këtë. Mund të dalloni më mirë  gënjeshtrat e dikujt që e njihni, të paktën do të donim të ishim, por përsëri nuk ka asnjë provë për ta mbështetur këtë, vetëm një dëshirë e devotshme.

Ekziston një supozim se mënyra se si e dalloni një gënjeshtar është të zbuloni diçka në sjelljen joverbale. Fjalët thonë një gjë, gjuha e trupit një tjetër. Dhe kur këto dy “biseda” janë në kundërshtim, ne gjithmonë besojmë gjuhën e trupit. Kur e pyet partnerin nëse është i mërzitur për diçka, nuk shpenzon shumë kohë duke analizuar fjalët “Unë jam mirë”; përkundrazi, ju dëgjoni tonin e zërit, shihni krahët e përthyer e kështu me radhë, për të parë se çfarë ju thotë biseda joverbale.

Nuk ka asgjë veçanërisht të jashtëzakonshme në lidhje me këtë sjellje. Ne të gjithë shpenzojmë mjaft kohë duke zbuluar se si ndihen njerëzit përreth nesh nga të dhënat që na dërgojnë përmes gjuhës së trupit dhe shpejt përcaktojmë se çfarë mendojmë se është qëllimi i tyre i vërtetë.

Por, gjejeni çfarë? Ekziston një mënyrë tjetër, e pagabueshme për të zbuluar një gënjeshtër dhe nuk ka të bëjë fare me gjuhën e trupit.

Njihet si Teknika e Reid-it, sipas ish-oficerit të policisë dhe psikologut që e zhvilloi atë.

Teknika nuk përdor fare gjuhën e trupit. Përkundrazi, përfshin supozime se personi i dyshuar është fajtor dhe bën një sërë pyetjesh të krijuara për të qetësuar personin, që të ndjejë se ai që bën pyetje është në anën e tij ose të saj. “E keni planifikuar këtë apo thjesht ndodhi?”

Nuk është një teknikë e mirë për t’u përdorur për njerëzit e afërt dhe të dashur për ne, sepse çon në rrëfime të rreme dhe me sa duket të bësh një seri të gjatë pyetjesh në lidhje me incidentin që i dashuri po e mohon nuk do të ndihej si një marrëdhënie e besueshme.

Arsyeja e vërtetë që ne nuk jemi shumë të mirë në përcaktimin e gënjeshtrave dhe gënjeshtarëve është se ne bëjmë një supozim të së vërtetës me njerëzit që duam, shumicën e kohës – dhe kjo është një gjë e mirë. Shumica prej nesh thonë të vërtetën shumicën e kohës për gjërat që kanë rëndësi në jetën tonë dhe kështu supozohet se funksionon intimiteti dhe besimi njerëzor.

A ka ndonjë gjë që mund të heqim nga Teknika Reid që është e dobishme në jetën tonë të përditshme dhe që do të rriste aftësinë tonë për të dalluar gënjeshtrat kur është e rëndësishme?

Vetëm kjo:

Supozoni se aftësitë tona për të lexuar gjuhën e trupit janë vetëm mesatare dhe në vend të kësaj bëni një ose dy pyetje të krijuara për t’i lejuar palës në fjalë të pranojë më lehtë gënjeshtrën. Pyetjet duhet të supozojnë fajin dhe më pas të pyesin se si u ndje personi në fjalë.

Dëgjoni me kujdes përgjigjen dhe çfarë mund t’ju thotë.

https://jetoilumtur.al/

Scroll to Top