JiL.al - Jeto i Lumtur

Mësoni hapat që ndihmojnë të kapërceni pendimin dhe keqardhjen..

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

 

Pendimi dhe keqardhja shpesh e mundojnë shpirtin duke mos na lejuar të jetojmë mirë. Këtu janë disa këshilla për t’i eliminuar ato nga jeta jonë.

Pendim apo keqardhje? Ndjenja e fajit pas çdo veprimi, pas çdo debati? Ka shumë njerëz, veçanërisht ata më të ndjeshëm, që jetojnë në një gjendje stresi, plot keqardhje dhe ndjenja faji që i ndjekin pas çdo veprimi. Natyrisht, kjo nuk është mënyra për të jetuar mirë, është e vështirë të gjesh ekuilibrin e duhur, veçanërisht të brendshëm, kur nuk ndihesh rehat me veten, kur jemi vazhdimisht të hutuar dhe të shqetësuar nga e kaluara jonë, nga ajo që mund të bënim, nga çfarë ne bëmë, por kjo shkoi keq.

Sa herë, pas një debati, ndihemi plot faj që kemi thënë një fjalë më shumë, se kemi lënduar dikë, në këtë mënyrë jeta jonë minohet vazhdimisht nga ndjenja të këqija që na kujtojnë çdo ditë gabimet ose potencialin tonë. Të jetosh kështu sigurisht që nuk na sjell dobi, veçanërisht kur bota rreth nesh duket se nuk është e interesuar për ndjenjat e të tjerëve dhe shpirtrat e ndjeshëm sigurisht që nuk mund të mbajnë barrën e botës.

Pendim dhe keqardhje

Sado e vështirë të jetë, është e mundur të eliminojmë ndjenjat e fajit nga jeta jonë. Duhet një ndihmë nga specialistë, ose, për ata që nuk duan të mbështeten në duart e ekspertëve duhet shumë vullnet dhe aftësi për të punuar me veten për një kohë të gjatë. Ndjenja e fajit mund të jetë shumë e dhimbshme dhe mund të jetë një proces i gjatë për t’u mësuar. Të mësuarit për të eliminuar të kaluarën tonë është një proces i gjatë, por disa hapa dhe truke të vogla që mund t’i zbatojmë menjëherë, mund të na ndihmojnë të jetojmë të nesërmen tonë më mirë.

Ne bëmë më të mirën

Nëse kishim një debat të keq me dikë që na interesonte dhe që, për shkak të këtij diskutimi, tani e kemi humbur ka shumë të ngjarë që njerëzit më të ndjeshëm, ata me shpirtin më delikat, të mund të jetojnë me faj për një kohë të gjatë që kanë humbur atë person, atë marrëdhënie. Shpesh ne marrim përsipër të metat që nuk i kemi dhe duke rrahur praktikisht veten ne vazhdojmë të ndihemi keq për diçka që mund të mos varej plotësisht nga ne.

Në këtë rast është e rëndësishme të analizojmë situatën dhe të përpiqemi të mendojmë se kemi bërë të pamundurën për të parandaluar që gjërat të shkojnë në një mënyrë të caktuar. Fillojmë të ndryshojmë vizionin e gjërave, të mendojmë se jo gjithçka është faji ynë. Është e rëndësishme të analizojmë situatën, ta shikojmë atë nga të gjitha këndvështrimet dhe të themi vazhdimisht se kemi bërë çmos për të parandaluar që gjërat të mos shkojnë keq. Vetëm në këtë mënyrë, duke vazhduar t’i përsërisim vetes se kemi bërë më të mirën, mund të heqim nga jeta një pjesë të dhimbjes që lidhet me ndjenjën e fajit që shoqëron ditët tona.

Nuk mund të mendojmë gjithmonë për të tjerët

Lumturia jonë varet nga ne dhe jo nga lumturia e të tjerëve. Ne nuk mund të përpiqemi gjithmonë t’i bëjmë të lumtur njerëzit rreth nesh në kurriz të lumturisë ose, të paktën, qetësisë sonë. Ne nuk mund të vazhdojmë të gëlltisim dhimbje pas dhimbjeje, të japim buzëqeshje miqësore kur do të donim të shpëtonim nga një situatë e caktuar. Duhet të përsërisësh me vete “Unë vij para së gjithash”. Përveç disa njerëzve për të cilët ia vlen të vendosim nevojat e tyre në radhë të parë, për pjesën tjetër të botës duhet të mendojmë vetëm për veten tonë.

Kur filloni të mendoni se jeni të denjë, se nuk mund t’i vendosni gjithmonë të tjerët në radhë të parë vetëm për qetësinë e të tjerëve, do të filloni të jetoni më mirë dhe të distancoheni nga keqardhjet dhe ndjenjat e fajit. Në familje ndodh shpesh që ka një person që më shumë se të tjerët përpiqet të vendosë gjithçka “në rregull” në kurriz të vetes. Këtu, ky është personi që jeton keq, ai që përpiqet gjithmonë të vendosë një pjesë të tij dhe që nuk mendon kurrë për tjetrin. Duke bërë këtë, ajo jeton duke u tërhequr zvarrë me shumë probleme, ndonjëherë jo të sajat, të cilat e pengojnë atë të jetojë plotësisht jetën e saj.

Keqardhjet

Ashtu si me ndjenjën e fajit, edhe keqardhjet nuk na bëjnë të jetojmë mirë. Keqardhjet zakonisht shoqërohen me një ndjenjë të madhe trishtimi dhe ankthi për të kaluarën. Kur kuptojmë se duhet të kishim bërë ose thënë një gjë të caktuar dhe në vend të kësaj nuk e kemi bërë, na ndjekin keqardhjet. Ashtu si me ndjenjat e fajit, është e mundur të dilni prej saj, por, edhe këtë herë, duhet shumë vullnet. Është e rëndësishme të punoni me veten tuaj në përpjekje për të eliminuar shëmtinë e së kaluarës sonë.

Mendoni për të kaluarën dhe ndryshoni të ardhmen

Jeta ndonjëherë na përball me situata që duket se kthehen në mënyrë ciklike. Nëse edhe ju e gjeni veten në këtë situatë, atëherë ndryshoni të ardhmen tuaj duke u përpjekur të gjeni ndihmë në të kaluarën. Le të supozojmë, për shembull, një situatë që tashmë është përjetuar si një grindje. Ndoshta keni pasur një debat me një të dashur pas një dite të keqe në punë. Nëse i keni hedhur të gjitha problemet mbi të vetëm për të çliruar ankthin dhe nervozizmin tuaj, përpiquni të mos shkoni menjëherë në shtëpi. Nëse i kuptoni mirë arsyet e pendimit dhe keqardhjes suaj, mund të parandaloni që të njëjtat veprime të ndikojnë në të ardhmen tuaj.

Empatia kundër pendimit dhe keqardhjes

Zhvillimi i ndjeshmërisë ndaj të tjerëve është një gjë e bukur, na lejon të kuptojmë të tjerët. Empatia na lejon dhe të sigurohemi që t’i ndihmojmë njerëzit në situata parehatie. Në këtë kuptim, ndjeshmëria na lejon të lëmë mënjanë pendimin dhe keqardhjen dhe të arrijmë të mos krijojmë të reja. Nëse keni përjetuar situata të veçanta në të kaluarën, të cilat ju bëjnë të ndiheni falë ndjeshmërisë, do të jeni në gjendje të jetoni më mirë. Në këtë mënyrë do të ndihmoni të tjerët dhe gjithashtu do të arrini të gjeni një kompromis me të kaluarën tuaj që ju ka munduar prej vitesh.https://jetoilumtur.al/

Scroll to Top