JiL.al - Jeto i Lumtur

Njerëzit kuriozë janë njerëz që ecin përpara në jetë

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Njerëzit kuriozë janë njerëz të fuqishëm. Perifrazimi i Albert Ajnshtajnit: ju duhet pasion dhe kuriozitet, jo talent, për t’u dalluar. Njerëzit e fuqishëm janë të pajisur me vëmendje dhe forcë të brendshme. Ajo që i dallon këta njerëz nga të tjerët është se ata janë gjithmonë të interesuar në detajet e vogla dhe të fokusuar në sfidat e mëdha.

Njerëzit kuriozë janë të ndryshëm

Çfarë kanë kaq të veçantë njerëzit kuriozë? Epo, për të filluar, karakteristika e tyre më përcaktuese është aftësia e tyre për të bërë pyetje që askush nuk i bën. Për shembull, Isak Njutoni ishte një fizikan, astronom, filozof, matematikan, shpikës dhe madje edhe një alkimist. Pasioni i tij për dijen dhe kuriozitetin nuk kishte kufij. Kështu, ai doli me ligjet e lëvizjes dhe konceptin e gravitetit pas momentit të tij të famshëm eureka – kur një mollë ra nga një pemë dhe e goditi atë.

Njerëzit kuriozë lulëzojnë me njohuri dhe zbulime

Kurioziteti është një lloj motivimi i bazuar në shpërblime, siç kuptohet brenda psikologjisë së të mësuarit. Është ndjesia e zbulimit të diçkaje të papritur, e gjetjes së përgjigjes për një pyetje dhe përvoja e zgjidhjes së një gjëegjëze. Kështu, është sfida ose një dyshim i gjatë ajo që e lëviz një person kurioz.

Pa kuriozitet, njerëzit humbasin impulsin e tyre jetësor

Donald W. Winnicott kishte diçka për të thënë për këtë temë në vitet ’50 dhe ’60. Ky njeri ishte një pediatër i njohur, i cili më vonë u bë një psikanalist i shquar. Sipas tij, kur një qenie njerëzore humbet kureshtjen, atëherë i shuhen edhe impulset jetësore si kreativiteti, spontaniteti dhe lumturia.

https://jetoilumtur.al/

Scroll to Top