JiL.al - Jeto i Lumtur

Si ndikon dhuna e ushtruar nga prindërit te fëmijët, kur ata rriten!

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Carl E Pickhardt Ph.D, psikolog dhe hulumtues, jep mendimet e tij personale lidhur me prindërit që ushtrojnë dhunë te fëmijët e tyre. Ja disa nga përgjigjet e tij:

Me “dhunë” nënkuptoj çdo akt agresioni prindëror të kryer me qëllim armiqësor për t’i shkaktuar lëndim fëmijës. Le të fillojmë duke ndaluar dhunën verbale nga ajo fizike.

Pjesa më e madhe e dëmit në marrëdhënie shkaktohet përmes të folurit. Dhuna verbale ndaj një fëmijë mund të duket kështu:

“Duhet të kesh turp për veten!”,

“Je shumë dembel!”,

“Nuk mund të bësh asgjë siç duhet!”,

“Çfarë gjëje idiote ke bërë!”,

“Nuk do të mësosh kurrë!”,

“Ti nuk je gjë tjetër veçse një dështim!”, “Çfarë dështaku!”

Një dhunë e tillë verbale nga njerëz aq të fuqishëm sa prindërit mund të dëmtojë ndjenjën e një fëmije dhe mënyrën si ndihen për veten.

Thënia e vjetër, “shkopinjtë dhe gurët mund të më thyejnë kockat, por fjalët nuk mund të më lëndojnë kurrë”, është e pavërtetë. Në këshillimin me njerëzit, kam dëgjuar shembuj të pafund të lëndimit që mund të bëjnë fjalët e ashpra. Kërcënimi, fyerja, bërtitja, tallja, sikleti, poshtërimi, kritika dhe nënçmimi mund të jenë të gjitha akte të dhunës verbale që shkaktojnë shumë dëme psikologjike.

“E di që jam i pavlerë, sepse prindërit e mi më kanë thënë shpesh kështu”.

Pjesa më e madhe e dëmit në marrëdhënie shkaktohet përmes të folurit. Dhuna verbale ndaj një fëmijë mund të duket kështu: “Duhet të kesh turp për veten!”, “Je shumë dembel!”, “Nuk mund të bësh asgjë siç duhet!”, “Çfarë gjëje idiote ke bërë!”, “Nuk do të mësosh kurrë!”, “Ti nuk je gjë tjetër veçse një dështim!”, “Çfarë dështaku!” Një dhunë e tillë verbale nga njerëz aq të fuqishëm sa prindërit mund të dëmtojë ndjenjën e një fëmije dhe mënyrën si ndihen për veten.

Dhuna fizike

Dhuna fizike përfiton nga pozita e familjes për të përdorur forcën për të frikësuar ose dominuar fëmijën. Mund të jetë në formën e kapjes, shtrëngimit, tundjes, goditjes me shuplakë, kërcitjes, shtytjes, goditjes, rripit ose rrahjes. Ndonjëherë e justifikuar si ndëshkim ose për t’u ndjerë i fuqishëm ose si një rrugëdalje për ndjenjat e zemërimit, dhuna fizike nga prindërit mund të shkaktojë dëme specifike dhe simbolike.

Konkretisht, mund të shkaktojë dhimbje emocionale dhe fizike: “Kur mendoj për atë që ka ndodhur, më dhemb akoma”.

Kostot e dhunës

Pra, unë besoj se dhuna prindërore mund të rezultojë në viktimizimin e fëmijëve dhe mund të jetë e kushtueshme në shumë mënyra.

Për fëmijën viktimë, dhuna prindërore mund të ndihet e pasigurt, e padashur, e frikshme dhe shkatërruese. Mund të shkaktojë lëndime, të krijojë rrezik, të nxisë mosbesim, të shkaktojë vuajtje, të tjetërsojë dashuritë dhe mund të mbahet mend gjatë. Shtoni të gjitha këto dhe efekte të tjera, dhe shuma mund të jetë një marrëdhënie e dëmtuar rëndë.

Abuzimi me pushtetin prindëror

Kur ndodh një model i tillë, fëmija i rritur viktimë mund të bëhet i dhunshëm në një marrëdhënie të rritur, të shoqërohet me një partner të dhunshëm ose të bëhet i dhunshëm me fëmijët, duke përsëritur përgjigjet e mësuara shumë kohë më parë.

LIFE STYLE  Psikologji

Jeto I Lumtur.al

Scroll to Top