JiL.al - Jeto i Lumtur

​Si të shpëtoni nga situata kur ia harroni emrin dikujt?

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Të gjithëve na ka ndodhur që kur takojmë dikë të ri, pas disa sekondash bisede të harrojmë emrin dhe më pas të ndihemi keq, sepse mendojmë se duhet të ketë kujtuar emrin tonë.

Situata të tilla u ndodhin edhe më të mirëve, ndaj mos u dëshpëroni sepse ka një zgjidhje. Qoftë në një festë apo në punë, të harrosh emrin e personit që sapo ke takuar është një gjë normale.

Ja çfarë thonë ekspertët për harrimin e emrit dhe si të dilni nga një situatë e tillë.

1. Provoni një qasje delikate

Nëse jeni në një ngjarje dhe shihni dikë që e njihni, por nuk ia mbani mend emrin, prezantohuni së pari sepse shpesh i shtyn njerëzit të thonë edhe emrin e tyre. Kjo është ajo që rekomandon Mary Abbajay, presidente e firmës konsulente Careerstone Group për zhvillimin e lidershipit.

Nëse jeni në një bisedë që do të vazhdojë më vonë, kërkojini personit të vendosë kontaktin e tij në telefonin tuaj. Ose nëse biseda duhet të kalohet në e-mail, provoni të pyesni: “A mund të më thoni si ta shkruaj emrin tuaj për të marrë e-mailin e duhur?”, sugjeroi psikologia Perpetua Neo.

2. Pyetini drejtpërdrejt dhe kërkoni falje

Shmangia e thënies së emrit të dikujt sa herë që e shihni nuk do t’ju çojë larg.

“Shumë njerëz pretendojnë se e dinë emrin e dikujt për një kohë të gjatë, dhe më pas kur e takojnë atë person tre ose katër herë, është shumë e turpshme t’i pyesësh për një emër. Është më mirë ta presësh në rrënjë. Kur ta takosh, thuaj, ‘Më kujto përsëri emrin tënd. Faleminderit shumë, “tha Abbajay.

Mos i zvogëloni veprimet tuaja dhe thoni: “Kjo më ndodh gjatë gjithë kohës”. Nëse kjo është hera e tretë ose e katërt që i kërkoni atyre një emër, prapëseprapë meriton një justifikim më të mirë, thotë Abbajay. Emrat e njerëzve janë të rëndësishëm dhe falja juaj qoftë e sinqertë.

3. Mos e bëni problem shumë të madh

“Shpesh ndiejmë presion të brendshëm për të kujtuar emrat e njerëzve sapo na thonë, por nuk është realiste, dhe në të vërtetë, shumica e njerëzve e kuptojnë këtë. Edhe nëse është një koleg i ngushtë, disa prej nesh i mbajnë mend emrat më mirë se të tjerët, dhe disa në përgjithësi. harrojini gjërat lehtësisht”, tha Lawrese Brown, themelues i C-Track Training.

“Gabimi më i madh është të kërkosh falje të tepërt sikur diçka nuk shkon me ty. Më mirë ji i sjellshëm dhe rehat kur ndodh diçka e tillë,” tha Neo.

Mos u dekurajoni nëse kjo ndodh disa herë. Të mësosh një emër kërkon kohë, tha Brown, por ajo që mund t’ju bëjë të mbani mend më shpejt një emër është të mbani mend se ka alternativa më të këqija: mund ta thërrisni një person me emrin e gabuar, ose të lini përshtypje të keqe duke mos thënë emrin e tij.

Në afat të shkurtër, çështja mund të jetë e sikletshme, por është një ndjenjë e përkohshme, vuri në dukje Brown. Ndjenja kur i lejon dikujt të kuptojë se kujdesesh mjaftueshëm për ta thirrur me emrin e tyre është ajo që ai do të kujtojë.

4. Shkruani emrat sa herë që është e mundur dhe përpiquni të thoni emrin e personit kur ta takoni për herë të parë

Brown tha se shënimi i emrit të dikujt është ajo që i përshtatet më shumë kur bëhet fjalë për kujtesën. Hulumtimet kanë treguar se shkrimi e ndihmon trurin tonë të mbajë vërtet atë që thuhet. Një studim i vitit 2014 në Shkencat Psikologjike zbuloi se studentët që shkruanin shënime në letër e kuptonin dhe e ruanin materialin më mirë sesa studentët që shkruanin në laptop.

Nëse nuk keni qasje në lapsa ose letër, provoni të përdorni zërin tuaj. Këtu janë këshillat profesionale: përdorni emrin e dikujt në minutat e para të takimit me dikë.

Abbajay tha se në takimet që drejton, ajo u kërkon njerëzve të prezantohen edhe nëse disa njerëz tashmë e njohin njëri-tjetrin në mënyrë që ajo të mbajë mend emrat sa më mirë. Kur njerëzit prezantohen, ajo përpiqet të kujtojë se ku ulen njerëzit dhe si quhen.

Kur jeni në një takim, filloni të përdorni emrat e njerëzve menjëherë. Nëse e përdorni shpejt emrin e dikujt kur e takoni, gjasat janë të mëdha që ta mbani mend.

Scroll to Top