JiL.al - Jeto i Lumtur

Udhëtari … 

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Udhëtari …

Një burrë, kali dhe qeni i tij ecën përgjatë një rruge. Ndërsa kaluan pranë një peme gjigante, rrufeja i goditi, duke i vrarë menjëherë. Por udhëtari nuk e kuptoi se ai ishte larguar nga kjo botë dhe vazhdoi të ecte, i shoqëruar nga kafshët e tij. Udhëtimi ishte shumë i gjatë; atyre iu desh të ngjiteshin në një kodër, dielli po binte fort dhe ishin të djersitur dhe të etur. Në një kthesë në rrugë, ata panë një derë të mrekullueshme prej mermeri, e cila çonte në një shesh të shtruar me blloqe ari, në qendër të së cilës ishte ngritur një burim nga i cili dilte uji i kristaltë. Udhëtari u kthye te njeriu që mbronte hyrjen.
“Miremengjes.”
“Mirëmëngjesi”, u përgjigj kujdestari.
“Çfarë vendi është ky kaq i bukur?”
“Është parajsa”.
“Sa bukur që kemi arritur në parajsë, ne jemi kaq të etur!”
“Ju mund të hyni dhe të pini sipas dëshirës”. Kujdestari tregoi drejt burimit.
“Kali dhe qeni im janë gjithashtu të etur”.
“Më vjen shumë keq” – tha kujdestari – “por kafshët nuk lejohen këtu”.
Burri ishte shumë i zhgënjyer: etja e tij ishte e madhe, por ai kurrë nuk do të pinte vetëm.
Ai falënderoi portierin dhe vazhdoi.
Pasi ecën për një kohë të gjatë në kodër, udhëtari dhe kafshët erdhën në një vend, hyrja e të cilit ishte një derë e vjetër, e cila hapej në një shteg toke të veshur me pemë. Një burrë me kapelë ishte shtrirë në hijen e njërës prej tyre; ai ndoshta ishte në gjumë.
“Mirëmëngjesi”, tha udhëtari.
Burri tundi kokën.
“Unë, kali im dhe qeni im jemi shumë të etur”.
“Ka një burim midis atyre gurëve”, tha burri dhe, duke treguar me gisht nga
vendi, shtoi ai: “ju mund të pini sipas dëshirës”.
Burri, kali dhe qeni iu afruan burimit dhe shuan etjen.
Udhëtari shkoi të falënderojë. “Kthehu kur të duash”, u përgjigj burri.
“Nga rruga, si quhet ky vend?”
“Parajsa”.
“Parajsa?
Por roja i derës prej mermeri tha që atje ishte parajsa”
“Atje nuk është parajsa, është ferri”.
Udhëtari u hutua. “Ju duhet t’i ndaloni ata të përdorin emrin tuaj! Sigurisht, ky informacion i rremë shkakton konfuzion të madh!”
“Absolutisht jo. Në fakt, ata na bëjnë një nder të madh. Sepse aty ndalojnë ata që nuk hezitojnë të braktisin miqtë e tyre më të mirë!”

Paulo Coelho

 

Jeto I Lumtur

Scroll to Top