JiL.al - Jeto i Lumtur

Zieni gjethen e Dafinës dhe pini lëngun e saj: Do të shpëtoni nga ftohja, por edhe shumë sëmundje të tjera..!?

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

Nuk është e pazakontë, kur shkoni te mjeku për t’ju rekomanduar të pini çajra bimor, të përdorni një barishte ose ndonjë ilaç bimor. Megjithatë, gjethet e dafinës rekomandohen rrallë, sepse dafina në vendin tonë konsiderohet një erëz dhe pak njerëz dinë për vetitë e saj të jashtëzakonshme kuruese.

Edhe pse gjethja e dafinës përdoret kryesisht në kuzhinë, ajo ende ka veti të bollshme shëruese dhe është shumë e përshtatshme për shëndetin e njeriut. Njohësit e mjekësisë natyrore me ndihmën e gjethes së dafinës bëjnë gjithçka, nga çajrat dhe shurupet e zakonshëm, deri te vajrat e ndryshëm dhe balsamët shërues.

Me ndihmën e dafinës përgatisin preparate që shërojnë pothuajse të gjitha sëmundjet, që nga kolla e deri te dhimbjet e kyçeve dhe këmbët e shtrembër. Gjethja e dafinës njihet edhe për aftësinë e saj për të mbrojtur trupin nga stresi oksidativ, si dhe për të ndihmuar në trajtimin e diabetit.

Është vërtetuar se është i dobishëm për përgjithësimin dhe kundër migrenës, dhe gjithashtu mund të kontribuojë në përmirësimin e shëndetit të zemrës. Redukton inflamacionin, lehtëson kollën dhe problemet e frymëmarrjes dhe përmirëson tretjen.

Ekstrakti i gjetheve të dafinës ka përdorime të shumta mjekësore. Është popullor në aromaterapi dhe trajtime të ndryshme bimore për sëmundje të ndryshme të lëkurës, flokëve dhe rrugëve të frymëmarrjes. Çaji i bërë nga gjethet e dafinës është mënyra më e thjeshtë se si mund të përdorim të gjithë përbërësit e çmuar të kësaj barishte.

KUNDËR KOLLËS DHE INFEKSIONEVE TË FRYMËMARRJES: Shumë prej tyre kanë vetëm fjalë lavdërimi dhe përvoja pozitive me çajin ose shurupin e gjetheve të dafinës. Në të vërtetë, dafina është dëshmuar të jetë një mjet efektiv për këtë qëllim. Ai hollon mukozën dhe lufton bakteret.

KUNDËR DIABETIT. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se përdorimi i gjetheve të dafinës ka qenë i lidhur me përmirësimin e funksionit të receptorit të insulinës dhe rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Për ata që janë në rrezik të zhvillimit të diabetit, si dhe për ata që tashmë e kanë zhvilluar këtë gjendje, çaji me gjethe dafine mund të zvogëlojë ndjeshëm shanset që sëmundja të përparojë.

KUNDËR INFLAMIMIT. Një nga vetitë kryesore të dafinës është se ajo shtyp inflamacionin në trup. Ky efekt arrihet kur aplikohet në mënyrë topike në zonat inflamatore, nga jashtë, në formën e vajrave, pomadave dhe kompresave, por edhe nëse përdoret si çaj ose erëz.
TRETJE MË MIRË. Gjethja e dafinës përmban enzima që ndihmojnë në zbërthimin e proteinave, përshpejtojnë tretjen e ushqimit dhe prishin çrregullimet e tretjes. Kështu që tani mund të mendoni nëse gjethet e dafinës i shtohen fasuleve vetëm si erëz, apo nëse ka një funksion për tretje më të lehtë.

SI TË BËJMË ÇAJ TË GJETHEVE TË DAFINËs. Në një tenxhere hidhni 500 ml ujë dhe 6 gjethe të mëdha dafine. Nga momenti i zierjes e lemë të ziejë edhe 3-4 minuta, më pas tenxheren e lëmë mënjanë, e mbulojmë dhe e lëmë të qëndrojë për 15 minuta. Më pas kullojeni dhe shtoni pak lëng limoni dhe mjaltë sipas shijes. Pini dy gota në ditë.
SI TË BËJMË SHURUP MË GJETHE DAFINË. Në një tenxhere hidhni 500 ml ujë dhe 12 gjethe dafine. Kur të vlojë, ulni temperaturën dhe lëreni të ziejë edhe për pesë minuta. Disa njerëz bëjnë shurup me sheqer, por mund të përdorin edhe mjaltin si një opsion më të shëndetshëm. Kullojeni lëngun dhe lëreni të ftohet, më pas shtoni 150 gr mjaltë.

Shtoni lëngun e shtrydhur të një limoni në shurup. I trazojmë derisa të shkrihet mjalti. Ruajeni në një kavanoz me kapak dhe ruajeni në frigorifer. Përdorni 2-3 lugë gjelle në ditë, para ngrënies, me stomakun bosh.
* Ky informacion ka për qëllim të plotësojë, të mos zëvendësojë këshilla nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, masat paraprake, ndërveprimet ose efektet negative. Ky informacion mund të mos i përshtatet rrethanave tuaja specifike shëndetësore.

Scroll to Top