JiL.al - Jeto i Lumtur

Oda e jetës …

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email

“Gjithe naten

me sëpatë

dhimbja me ka goditur,

por ëndrra

kaloi duke u lare si uje i erret

gurë të përgjakur.

Sot jam përsëri gjallë.

Përsëri

Unë ngrihem,

gjatë gjithë jetës,

mbi supet e mia.

Oh jetë, xham i pastër,

papritur

ti mbushesh

me ujë të ndyrë,

e veres se vdekur,

e agonisë, e humbjes,

prej cobwebs tmerrshme,

dhe shumë besojnë

se ajo ngjyra e ferrit

do të mbash përgjithmonë.

Nuk eshte e vertete.

Kaloni një natë të ngadaltë

kalon një minutë e vetme

dhe gjithçka ndryshon.

Mbush

transparenca

kupa e Jetës.

Punë e gjërë

ai po na pret

Pëllumbat lindin me një goditje të vetme.

vendoset drita në Tokë.

Jeta, të varfërit

poetë

ata menduan se ke hidhur,

ata nuk kanë dalë me ty

nga shtrati

me erën e botës.

Ata morën goditjet

pa ju kerkuar,

ata shpuan

një vrimë e zezë

dhe ata ishin nën ujë

në zi

Nga një pus i vetmuar

Nuk është e vërtetë, jeta

ju jeni

e bukur

si ai qe dua

dhe midis gjinjve keni

erë nenexhiku.

Gjatë gjithë jetës,

ju jeni

një makinë e plotë,

tingull lumturie

butë, butësi

të vajit delikat.

Gjatë gjithë jetës,

ti je si nje vresht:

ju e vlerësoni dritën dhe e shpërndani atë

shndërrohet në një grumbull.

ai që të mohon

çfarë pret

një minutë, një natë,

një vit i shkurtër ose i gjatë,

të largohen

e vetmisë së tij të gënjyer,

për të kërkuar dhe për të luftuar, mblidhen

duart e tij në duar të tjera,

mos i birësoni ose lajkatoni

te mjerimi,

për ta refuzuar atë duke dhënë

forma e murit,

si gurëgdhendës,

që e prenë mjerimin

dhe të bëhet me të

pantallona

Jeta na pret

të gjithëve

ato që duam

e egër

era e detit dhe nenexhikut

që ajo ka në mes të gjinjve të saj ”.

Pablo Neruda

The Paris Review - What We Can Learn From Neruda's Poetry of Resistance

 

Jeto I Lumtur

Scroll to Top